Ervaringen van Spirit-mannen

Mannen zingen met plezier bij Spirit

Ben jij zo’n man die graag in een popkoor wil zingen, maar het spannend vindt die stap te zetten? Of heb je ooit in een groep gezongen en mis je dat stiekem best wel? Bij Spirit is altijd plek voor goede mannenstemmen. Onze leden komen uit Best, buurgemeenten en verre omstreken. Laat je inspireren door de ervaringen van onze koorleden Carel, Martien en Leon.

Carel, actief sinds 2020, woont in Best

“Heb een beetje lef en probeer het!”

“Zingen heb ik altijd leuk gevonden. Ik was op zoek naar een popkoor, had al eens ergens gekeken maar dat sprak me niet aan. Mijn vrouw zag een stukje in Groeiend Best, over dat Spirit mannen zocht. Diezelfde avond heb ik een mailtje gestuurd. Na twee live repetities had ik de smaak al te pakken. Muzikaal gezien, maar ook qua sfeer. Dat was voor mij belangrijk, hoe een best grote groep met elkaar omgaat. Er werd lekker gebuurt en iedereen hielp elkaar. Hier wilde ik bij horen!

En toen schopte corona alles in de war. We schakelden over op online repeteren, behoorlijk lastig als je er nog maar zo kort bij bent. Een man die tegelijk met mij was begonnen, is daardoor afgehaakt. Ik wilde doorgaan, want ik was zo enthousiast en ik dacht: corona houdt een keer op. Daar heb ik me aan vastgehouden.

Ik vind mezelf niet de allerbeste zanger, geen solist of zo, maar in een koor gaat het prima. We zingen vaak in zeven verschillende partijen, met mooie arrangementen. De nummers zijn van deze tijd, daar hou ik van. Af en toe optreden vind ik leuk, want zo kun je anderen laten horen wat je doet. Tijdens het festival Best Veul Koren, vorig jaar, was ik met vakantie. Ik zou net een dag te laat terugkomen. Daar baalde ik best van. Aan het einde van onze vakantie twijfelden we om verschillende redenen over wel of niet eerder naar huis gaan. En ja, dat ik dan wél mee kon zingen, heeft zeker bijgedragen tot het besluit om een dag vroeger te vertrekken.

Het BALK TOPfestival 2022 in Rotterdam vond ik heel bijzonder. Voor mij was alles nieuw: zingen in een grote zaal, op het hoofdpodium en de beoordeling door een professionele jury. Spannend, maar wel gezonde spanning. Ik kijk er met heel veel plezier op terug.  

Het zou mooi zijn als zich nog een paar mannen extra bij Spirit aansluiten. Als je twijfelt, is mijn advies: heb een beetje lef en probeer het gewoon een keer! Valt het tegen, dan weet je dat ook. Spirit zorgt in ieder geval voor een warm welkom. Samen komen we er wel achter of er een wederzijdse klik is.”

Favoriete nummers van Carel

 • Human
 • Skyfall
 • Say Something
 • Gabriellas Sang

Leon, actief sinds 2013, woont in Nistelrode

“Alle stemmen samen maken het koor”

 “Zingen doe ik al heel lang. Eerst in popkoren, daarna in een kleine vocal group en nu bij Spirit. Toen de vocal group ermee ophield, was ik van plan weer bij een kleine a cappella zanggroep te gaan. Totdat iemand anders van de vocal group mij vroeg: kom eens een keer bij Spirit kijken. Daar zong zij namelijk ook bij. Ik ben gegaan en meteen gebleven. Waarom? Het voelde als een warm bad. En voor mij zijn twee dingen heel belangrijk: kwaliteit en een leuke groep mensen. Dat ik voor de repetities naar Best moet rijden, vind ik geen belasting. Ik rijd al veel voor mijn werk, dat halfuurtje extra kan er ook wel bij.

Wat ik sterk vind aan Spirit is dat we allemaal eigen individuen zijn maar gelijkwaardig samen zingen. In andere koren worden sommige nummers vaak door solisten uitgevoerd. Dat doen wij niet, bij ons zijn er nauwelijks solo’s. Het uitgangspunt is: alle stemmen samen maken het koor. Dat geldt dus ook voor de mannen. Ik vind het heel fijn om met andere mannen te zingen. Het zou super zijn als er een paar extra mannenstemmen bij komen. Afhankelijk van hun ervaring zullen we ze goed begeleiden. De een zal er wat meer energie in moeten steken dan de ander. In ieder geval krijg je altijd hulp als dat nodig is. Het is gewoon een fijne club, we doen het echt samen.

Optredens vind ik geweldig, ik sta graag op het podium en voel nooit stress. Dat je vanuit het publiek iets terugkrijgt, dat is puur genieten. Pas nog, we zongen ergens en tussen twee nummers door riepen twee dames “dankjewel!”. Dat doet iets met je. De beleving, het verhaal van een nummer overbrengen vind ik echt uniek aan Spirit. Als koor besteden we veel tijd aan de tekst en de beleving, dat vind ik belangrijk. Zelf verplaats ik me vooral via klank en toon in de emotie die ik wil overbrengen. Voor anderen is tekstbeleving heel belangrijk. Iedereen doet het op z’n eigen manier.  

Aan mannen die denken ‘zal ik wel of niet naar de open repetitie gaan?’ zou ik willen zeggen: het maakt niet uit of je er uiteindelijk iets mee gaat doen. Gun jezelf een superleuke avond met een fijne groep mensen. Zingen geeft altijd energie en plezier!”

Favoriete nummers van Leon

 • Say Something
 • Ken je mij
 • Don’t give up
 • Butterflies & Hurricanes (je verwacht niet dat een popkoor zo’n heftig nummer van Muse kan zingen!)

Martien, actief sinds 1994, woont in Boxtel

 “Iedereen bij Spirit is bezig met beleving”

 “Alweer lang geleden, ik was 27 jaar, zat ik bij ‘Arco Iris’, een musicalkoor in Best. Toen dat ophield te bestaan, miste ik het zingen heel erg. Via via kwam ik bij Spirit terecht. Dat was wennen, want Spirit was toen nog een kerkkoor. Ondertussen hebben we een enorme ontwikkeling doorgemaakt, onder leiding van verschillende dirigenten. Het repertoire werd steeds breder en we gingen vaker optreden, wat iedereen ontzettend leuk vond.

Ik woon in Boxtel en heb het nooit een probleem gevonden om elke week een stukje te rijden voor de repetitie. Bovendien heb ik hierdoor leuke mensen in Best leren kennen. Maar het belangrijkste voor mij is de kwaliteit en beleving die ik bij Spirit vind. We zingen alle teksten uit ons hoofd en als ik dan mijn ogen tijdens het zingen dichtdoe, dan vóel ik waar het nummer over gaat. Daar krijg ik soms echt kippenvel van. Iedereen bij Spirit is bezig met die beleving. Dat zorgt voor een heerlijk samenspel en echte verbinding.

Ik houd meer van samen muziek maken dan van met elkaar concurreren wie de beste is. Toch vind ik meedoen aan een korenfestival met jurering leuk. Het nodigt uit om de lat telkens wat hoger te leggen, onszelf uit te dagen. Ook tijdens repetities gebeurt dat. Als de dirigent aanwijzingen geeft en je hoort dat het daardoor beter klinkt, dan vind ik dat echt kicken. En soms gebeurt er onverwacht iets moois. Ik kan me een korenfestival herinneren waar we na een optreden in een volle foyer stonden. Onze pianist zag er een piano en begon er spontaan op te spelen. Als vanzelf gingen we met z’n allen zingen. Op zo’n moment kijk je elkaar even aan, zo van “wauw, wat is dit mooi en bijzonder”.

Dus mannen, ik zou zeggen: kies voor écht lekker zingen, vanuit plezier en kwaliteit. Durf beleving over te brengen naar het publiek, met zang en passende choreografie. En je hoeft het niet alleen te doen, want we willen je vanuit het koor graag op weg helpen. Ik vind het leuk om een beetje te coachen, bij voorbeeld door af en toe samen te repeteren. Ook dat hoort bij Spirit!”

Favoriete nummers van Martien

 • Pokarekare Ana
 • Watch over Us
 • Gabriellas Sang
 • Royals

Nieuwsgierig geworden?

Als je belangstelling hebt, stuur dan een mail naar info@zanggroepspirit.nl. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!

Agenda

Geen evenementen gevonden!

Laatste nieuws